Hvad er forskellen på ejendomsskat og -værdiskat?
Ejendomsskat og ejendomsværdiskat

Hvad er forskellen på ejendomsskat og -værdiskat?

Har du lige købt hus og vil vide noget om ejendomsskat/grundskat og ejendomsværdiskat? Eller undrer du dig over, hvordan den offentlige ejendomsvurdering foregår? Så se mere på husblog.dk.

Ejendomsskat/grundskat

Når du ejer en ejendom, skal du betale ejendomsskat til kommunen, hvilket også kaldes grundskat, og det er den skat, du betaler af din grund. Den bliver opkrævet via e-boks to gange om året. Kommunen vurderer beløbet, men pt. er den 1,6-3,4 % af grundens værdi. Man regner oftest i promille, ergo ligger grundskyldspromillen mellem 16 og 34. Det er nok ikke nogen overraskelse, at hovedstaden har en af de højeste grundskyldspromiller. 

Ejendomsværdiskat

Du betaler også ejendomsværdiskat til staten, som handler om skat på hele ejendommens værdi, både grund og hus. En offentlig vurdering fastsætter, hvad din ejendom er værd. Ejendomsværdiskatten får du automatisk trukket over årsopgørelsen. Den er oftest 1 procent af ejendomsværdien, men hvis du har har hus og grund for en værdi på mere end 3.040.000 kr. er skatten dog 3 %.

Har du hørt om de forsinkede ejendomsvurderinger?

Det er Skat, der står for at vurdere din ejendoms værdi. I 2013 kom det frem, at der var fejl i mange af ejendomsvurderingerne, og det har siden medført mange debatter – og klager. Da et ukendt antal boligejere har betalt en anden boligskat, end de burde, suspenderede man ejendomsvurderingerne og er ved at skabe et helt nyt system hos Skat. Det er blevet til noget af en farce, da nye ejendomsvurderinger til boligejerne er blevet forsinket pga. it-problemer. Danske boligejere skulle have betalt en ændret boligskat fra 1. januar 2021, men det er, sammen med boligskatteforliget, udskudt. Når man har de nye ejendomsvurderinger på plads, kan man beregne skatten, og det bliver tilsyneladende først i 2024. 

Hvis du har betalt for meget i skat, får du først tilbagebetalingen efter januar 2024. Ejendomsskatten/grundskylden bliver efterreguleret. 

På husblog.dk kan du bl.a. læse mere om, hvad forsinkelserne i ejendomsvurderingerne betyder for dig som boligejer.