Hvad er de mest kendte symptomer på stress?

04 september 2019
Astrid Pedersen
Hvad er de mest kendte symptomer på stress?

Stress manifesterer sig meget forskelligt fra person til person, og for nogle er symptomerne mere mærkbare end for andre. Har du mistanke om, at du lider af stress, er der dog nogle generelle faresignaler, du bør holde øje med. hvis din appetit og dit søvnmønster har ændret sig, og du for eksempel har svært ved at falde i søvn på grund af tankemylder, kan det være tegn på, at dit system er overbelastet og ”on edge”.

Når du har stress, kan din fordøjelse blive dårlig, med vekslende hård mave og diarre. Dette skyldes, at stress reaktionen skruer ned for de kropslige funktioner, som ikke understøtter flugt eller kamp, og derfor vil fordøjelsen få lavere prioritet. Du kan således også opleve hyppige mavesmerter og kvalme, hvis du lider af stress.

Dertil kommer hukommelses- og koncentrations besvær samt hyppige anfald af svimmelhed eller følelse af uvirkelighed og desorientering. Og som stressramt vil du typisk opleve direkte fysiske symptomer i hverdagen så som forhøjet puls og hjerterytme, øget sved tendens og stakåndethed.

Få udredt dine stress symptomer korrekt

Oplever du disse symptomer på stress over en længere periode, er det vigtigt, at du straks opsøger en professionel behandler, så du kan få den rette udredning. Stress skal tages meget alvorligt, da langvarig stress kan have fatale konsekvenser for dit fysiske, psykiske og kognitive helbred.

Det er dog også vigtigt, at du får den rette udredning. Dine stress symptomer kan nemlig indikere en angst lidelse. Angst er en psykisk lidelse, som på overfladen kan ligne stress til forveksling. Behandlingerne mod henholdsvis stress og angst er dog meget forskellige i deres opbygning. Lider du af angst, vil du ikke kunne nøjes med en sygemelding – her skal intensiv terapi til, førend du kan komme til at leve med din lidelse.

Læs mere på angstekspert.dk

Flere Nyheder